Minda Marketing: Reach vs Frequency

Apabila beriklan, ramai yang sibuk tentang reach iaitu berapa ramai prospek yang boleh dicapai setiap kali beriklan. Benar, anda perlu sejumlah prospek tetapi bukan itu ukuran utamanya.

Bayangkan anda pergi ke kenduri dan berjumpa dengan abang ipar sepupu anda. Dia menyebut namanya sekali sahaja, adakah anda akan ingat?

Tetapi jika anda dua tiga kali berjumpa beliau dan add di Facebook tentu sekali anda akan ingat nama beliau.

Begitu juga dengan iklan, prospek tidak akan ingat jika mereka nampak nama syarikat dan produk anda sekali sahaja.

Lainlah kalau mereka mempunyai memori yang kuat tetapi itu tentunya jarang sekali. Prospek akan lebih mudah ingat nama syarikat dan produk anda jika diulang berulang kali (frequency).Ini sebenarnya adalah psikologi kognitif (cara memproses maklumat) asas manusia. Memang sudah fitrahnya otak manusia memerlukan pengulangan untuk menyimpan maklumat dalam memori.

Eh, kenapa pula tiba-tiba cerita psikologi? Saya mahu duit bukannya belajar tentang psikologi manusia.

Anda menjual kepada manusia bukan? Bagaimana manusia buat keputusan untuk membeli? Dengan otak bukan?

Jika anda mahu peluang yang lebih tinggi untuk menjual anda harus memahami psikologi manusia.

Lainlah jika anda mahu menjual kepada kambing, saya persilakan anda belajar dengan gembala kambing.

Itu baru cerita tentang mengingat nama syarikat dan produk anda, belum lagi tentang bagaimana membuat mereka yakin untuk membeli.

Mereka perlukan pendedahan berkali-kali lagi sebelum percaya kepada syarikat dan produk anda.
Katakan anda mempunyai bajet untuk membeli 3000 flyers untuk iklan. Anda mempunyai dua pilihan:

A - Hantar satu flyers kepada 3000 rumah sekaligus
B - Menghantar tiga flyers selang seminggu kepada 1000 rumah

Mana satu yang anda pilih? Adakah pilihan A atau B akan menghasilkan lebih banyak jualan? Ramai usahawan akan memilih pilihan A kerana memikirkan peluang jualan yang lebih tinggi. Sebenarnya pilihan B adalah lebih efektif untuk menghasilkan jualan.


Pilihan
Jumlah Prospek
Conversion Rate
Jumlah Pembeli
A
3000
0.01
30
B
1000
0.1
100

Apa pula Conversion Rate? Conversion Rate adalah kadar berapa ramai yang membeli hasil dari iklan yang dibuat.

Sebagai contoh Conversion Rate sebanyak 0.1 (10%) bermaksud daripada 1000 orang yang melihat iklan tersebut, 10 orang yang membeli.

Iklan yang berulangkali mempunyai conversion rate yang lebih tinggi. Tetapi jangan terlalu kerap pula sehingga prospek rasa menyampah!

Tapi terlalu sedikit reach juga tidak boleh. Jika conversion rate anda setinggi 0.01 sekalipun, sasaran 10 prospek bermakna anda hanya ada 0.1 pelanggan a.k.a tiada pelanggan.

Jika sasaran prospek anda terlalu besar iaitu sudah masuk beratus ribu atau juta, selalunya itu bermakna anda sudah terkeluar dari sasaran yang bagus dan conversion rate akan jatuh dengan teruk sekali.

Jadi, anda perlu meletakkan jumlah prospek yang munasabah. Selalunya sekitar 20,000 hingga 50,000. Kemudian, jangan lupa untuk iklan berulang kali kepada mereka.

Ikuti Siri Minda Marketing

* diperlukan

2 ulasan:

 1. Kena rajin iklan. Jangan ingat sekali buat iklan, sepuluh pelanggan akan mengunjugi kedai kita, sebaliknya kita kena ingat bahawa sepuluh kali kita buat iklan,baru kita boleh dapat seorang pelanggan.

  BalasPadam
  Balasan
  1. ,,.,KISAH NYATA ,
   Aslamu alaikum wr wb..Allahu Akbar, Allahu akbar, Allahu akbar
   Bismillahirrahamaninrahim,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang property rumah tangga dan mencapai kesuksesan yang luar biasa, mobil rumah dan fasilitas lain sudah saya miliki, namun namanya cobaan saya sangat percaya kepada semua orang, hingga suaatu saat saya ditipu dengan teman saya sendiri dan membawa semua yng saya punya, akhirnya saya menaggung utang ke pelanggan saya totalnya 470 juta dan di bank totalnya 800 juta , saya stress dan hamper bunuh diri anak saya 2 orng masih sekolah di smp dan sma, istri saya pergi entah kemana dan meninggalkan saya dan anakanaknya ditengah tagihan utang yg menumpuk, demi makan sehari hari saya terpaksa jual nasi bungkus keliling dan kue, ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman dan bercerita kepadanya, Alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya, dulu katanya dia juga seperti saya stelah bergabung dengan KI JAMBRONG hidupnya kembali sukses, awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi selama satu minggu saya berpikir dan melihat langsung hasilnya, saya akhirnya bergabung dan menghubungi KI jambrong di No 0853-1712-1219. Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari Astagfirullahallazim, Alhamdulilah Demi AllAH dan anak saya, akhirnya 5M yang saya minta benar benar ada di tangan saya, semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kini saya kembali sukses terimaksih KI JAMBRONG saya tidak akan melupakan jasa AKI. JIKA TEMAN TEMAN BERMINAT, YAKIN DAN PERCAYA INSYA ALLAH, SAYA SUDAH BUKTIKAN DEMI ALLAH SILAHKAN HUB AKI JAMBRONG DI 0853-1712-1219. (TANPA TUMBAL/AMAN).

   ANDA JUGA BISA BERKONSULTASI MASALAH LAIN SEPERTI : TOGEL,PELARIS,SANTET,TUYUL,PERCINTAAN/ASMARA ATAU MASALAH GAIB LAINNYA.
   INI TIDAK AKAN BERHASIL TANPA ADA KEPERCAYAAN DAN KEYAKINAN DALAM DIRI ANDA SENDIRI

   Catatan: satu kata sudah cukup untuk orang bijak dan terima kasih banyak atas bacaan kesaksian dan kabar baik saya
   Tuhan memberkati kalian semua!

   Padam